Broeden algemeen

Het mooiste van het houden van vogels is natuurlijk dat je vogels gaan broeden en zo voor nageslacht zorgen. De ene vogel is daar gemakkelijker in dan de andere. De Zebravink is zeer gemakkelijk aan het broeden te brengen en weet ook met succes voor zeer veel nakomelingen te zorgen. Bij de Gouldamadine ligt het verhaal wat anders.

Anders dan de Zebravink broedt de Gouldamadine niet zomaar en als ze aan het broeden zijn, is het maar afwachten of ze het volhouden. Het gebeurt vaak dat de eieren of de zeer jonge vogeltjes het nest worden uitgegooid en dus voor frustratie kan zorgen voor de vogelhouder.

Er zijn heel wat vogelhouders die de eieren of de jonge vogeltjes onder japanse meeuwtjes leggen. Deze vogels broeden de eieren uit en brengen de jonge groot alsof het hun eigen jongen zijn. Sommige mensen zeggen dat je dit beter niet kan doen, ivm met ziektes, gedrag, etc. Het heeft echter zeer de voorkeur om alleen te broeden met Gouldamadines. In alle tijd dat ik Gouldamadines heb gekweekt, is dit prima verlopen en er is dus geen echte reden waarom je japanse meeuwtjes moet gebruiken.

Ik heb het broeden in vier fases verdeeld met elk hun eigen specifieke aandachtspunten. Daarnaast is er ook nog een FAQ (vaak gestelde vragen) pagina beschikbaar. Ik hoop dat dit je een eind op weg helpt. Zo niet, stel de vraag dan op de mailinglijst (zie Contact). Wij helpen je graag verder.