Broeden voorbereiding

Om de Gouldamadine tot broeden te brengen, is een goede voorbereiding nodig. Als je de volgende stappen uitvoert, heb je een grote kans dat je met succes jongen groot brengt.

Apart zetten

Zorg dat je een apart hok hebt waar je een koppeltje Gouldamadines in doet. Als je dit niet doet (en dus bijvoorbeeld in een volière wilt gaan kweken) is de kans zeer groot dat ze niet gaan broeden. Ze worden gestoord door de andere vogels en stoppen dan gelijk.

Gouldamadines koppelen

Welke vogels je bij elkaar doet, is uw keuze. Een handige tip is misschien om enkele poppen en mannen bij elkaar te doen en dan kijken welke poppen en mannen veel bij elkaar zitten. Dus de vogels zelf laten kiezen met wie ze een nestje willen gaan bouwen. Daarna moet je dat koppeltje apart zetten zoals omschreven bij het punt "Apart zetten".

Gezond

Zet geen vogels in die ziek zijn of in de rui zijn. Kop-rui bij de pop (de pop heeft een kaal hoofd met wat veertjes) is niet zo erg en daar kun je gewoon mee broeden.

Geen inteelt

Ook is een zeer belangrijk punt dat je er voor zorgt dat je geen inteelt krijgt. Net zoals bij de mens is het niet goed om vogels in te zetten die aan elkaar verwand zijn. Dit heeft soms vreemde gevolgen voor de vogels. Daarom is het ook van belang dat je een goede boekhouding bij houdt, zodat je precies kan nagaan welke vogel van welke vogel afstamt.

Nestkast

Broedhok De nestkast moet gesloten zijn. Van nature is de Gouldamadine een holle broeder, dus zorg ervoor dat uw nestkastje dit ook simuleert. Tevens is het verstandig om wat nestmateriaal in de nestkastjes te doen, omdat het voor kan komen dat de eieren gewoon op de kale grond worden gelegd. Als nestmateriaal kun je een coccosvezel gebruiken.

Wil je zelf nestkasten maken dan kun je hier een PDF document downloaden met de afmetingen: nestkast.pdf

Mineralen

Zorg ervoor dat er genoeg mineralen zijn in vorm van een blokje. Dit is vooral belangrijk voor de pop, omdat het eieren leggen heel wat van de vogel eist (zie het onderdeel voeding).

Niet te vet

Zorg dat de man niet te vet is, dit kan leiden tot veel onbevruchte eieren. Als dit wel het geval is zet hem dan op dieet. Geef hem één dag voer en de volgende dag helemaal niks en herhaal dit nog een keer. Je zult zien dat het vet snel afneemt. Geef hem echter wel water!

Omgeving

De omgevingstemperatuur moet gemiddeld tussen de 15°C en de 20°C zijn. De luchtvochtigheid moet minimaal 60% - 70% zijn. Dit zijn ideale omstandigheden, Gouldamadines broeden ook bij wat minder betere omstandigheden.

Verlichting

De verlichting tijdens de kweek moet ongeveer 13,5 uur zijn geleverd door een TL-lamp indien je binnen kweekt. In de rustperiode moet dit minder zijn. Zorg ervoor dat je niet te snel met het aantal uren stijgt/daalt maar doe dit stap voor stap. Het beste is ook een tijdschakelaar ertussen te zetten, zodat alles automatische gaat.

Toevoeging door I.& L. Lievens uit Erpe-Mere (B):

Waarschijnlijk is er sprake van verwarring met het broedrijp maken van vogels uit gematigde klimaatgordels (luchtstreken*), waarbij weinig of geen afscheiding van hormonale secretie (afscheiding door een cel of orgaan van stoffen*) ter hoogte van de hypofyse (klier aan de onderzijde van de hersenen, die o.a. groeihormoon produceert en de schildklier aanstuurt*) kan geschieden bij daglengtes van minder dan 14 uur. Deze feitelijkheid geldt onder meer voor Europese vogels en kanaries.

Ik kan u enkel zeggen dat wij zelf reeds meer dan 25 jaar natuurbroed Gouldamadines fokken in indoor koudbroed systeem op 9 à 14°C en met een daglengte van 11 uur en 30 minuten. Kortste dag in Noord-Australië is 10 uur en 58 minuten, langste dag is daar 13 uur en 17 minuten. Ideale waarden voor daglengtes gedurende winterfok met Gouldamadines liggen aldus tussen 11 uur en 15 minuten en 13 uur en 30 minuten. Dit is mede afhankelijk van (1) interactie tussen opfokdieet en heersende klimatologische waarden en (2) de gebruikte (fluorescentie) lampen.

Met betrekking tot de lampen is van belang te weten: De kwaliteit van de lichtbron met lichtopbrengst in lumen (eenheid van lichtstroom*) en lichtkleur in Kelvin, de lichtreflectie en lichtabsorptie in het hok. Aangewezen hier is een albedo-coëfficiënt (lichtweerkaatsend vermogen*) van 0.2 bij een lichtrendement van minimaal 1000 à 1200 lux (eenheid van lichtsterkte*), minimaal in het gehele hok.
Derhalve is enkel aan te raden het gebruik van hoogrendementslampen met een zachte kleurtemperatuur, dus het gebruik van TL-buizen van zacht-wit-romige tot heel-zacht-wit-gele lichtkwaliteit. Zolang ze al bestaan, gebruiken wij zelf combinaties van Philips TLD 86 (3x36Watt) en Philips TLD 84 (4x36Watt). Alternatief hiervoor is Osram 860 en Osram 840. De zogenoemde "full-spectrum" daglichtlampen zoals True-lite en Osram Biolux, zijn voor de kweek van Gouldamadines eerder een vloek dan een zegen, omwille van de boven aangehaalde redenen.

Als laatste tip willen wij u meegeven dat Gouldamadines liever niet in ijselijk witte kistkooien vertoeven. Betere kleuren zijn: eischaalwit, pastelgroen, beigebruin. Anders gesteld en samenvattend: wilt u natuurbroedgouldamadines-met-intact-instinct tijdens de broedperiode supernerveus en gestrest krijgen, voorzie ze dan van: (1) hagelwitte broedkooien, (2) met daarop volwit-licht-met-blauwe-ondertoon, uit True-lite of Bio-lux en (3) in overwerk-daglengtes van meer dan 13,5 uur.

* = toevoeging door webmaster