De aanschaf

Alles begint bij de aanschaf van je eerste koppel Gouldamadines. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen zowel bij als na de aanschaf.

Goede kweker

Het beste kun je de vogels kopen bij een kweker en wel om die reden dat je dan de afkomst van de vogels weet. De meeste kwekers houden een boekhouding bij zodat ze je precies kunnen vertellen wat de geschiedenis is van een vogel. Bij een handelaar weet je alleen de prijs maar verder niks!

Natuurbroed

Schaf natuurbroed Gouldamadines aan, d.w.z. die niet door Japanse Meeuwtjes zijn groot gebracht. Je sluit dan al één factor uit waarom je toekomstige Gouldamadines niet hun eigen jongen groot kunnen brengen.

Omgeving

Als je bij een kweker koopt, kijk dan ook naar: de hygiene, of de vogels gewend zouden geraken in hun toekomstig verblijf, of ze gewend zijn om uit drinkfonteintjes te drinken, of hun etensbakje aan de voorfronten hangen, welk voedsel ze krijgen. Al die dingen zijn belangrijk voor de nieuwe aankoop.

Beoordeling Gouldamadine

Neem altijd de tijd om vogels te kopen en beoordeel de vogels op enige afstand en zoveel mogelijk in alle rust. Hierbij moet de vogel de mogelijkheid hebben om op een stok te zitten. De houding, kleur, vorm en stand van de vogel kan dan bekeken worden. Daarnaast ook opvallende afwijkingen zoals: hangende vleugels, veerafwijkingen, ruistoornissen en bevuilingen van de veren onder de staart met ontlasting en urine.

Controle Gouldamadine

Veermijtjes tussen de pennen Indien je de vogel in de hand kan/mag nemen kun je ook de volgende dingen controlen:

Wel of niet kopen?

Koop een vogel niet om "het kopen", dwz als je bij een kweker bent en de vogels bevallen je niet koop ze dan ook niet. Het scheelt je in de toekomst veel ellende!

Prijs

Er wordt aan mij nog wel eens de vraag gesteld wat een Gouldamadine mag/moet kosten. Dit is heel lastig en hangt af van factoren als welke kleur je wilt hebben (een blauwe is vele male duurder dan een wildkleur), kwaliteit van de vogel, naamsbekendheid van de kweker, etc.

Prijzen variëren dus ook erg sterk van tien tot ver over de vijftig euro. Ga voor jezelf dus ook na hoever je hier in wilt gaan. In het algemeen: begin met wat goedkopere vogels en probeer daar eerst ervaring mee op te bouwen.

Tips voor na de aanschaf

Dan is het zover: je hebt je eerste Gouldamadine(s) aangeschaft. Wat nu? Hierbij wat essentiele informatie.

Zet ze apart

Zet de vogels niet direct bij je andere vogels, maar zet ze voor enkele weken in een afzonderlijke kooi. Het geeft de vogel aan de ene kant rust om aan zijn nieuwe omgeving en voedsel te wennen.  Aan de andere kant voorkom je dat de aangekochte vogel een ziekte overdraagt aan je andere vogels. Behandel de vogels preventief tegen o.a. (lucht)mijt (zie het onderdeel ziektes op deze website).

Voeding samenstelling

Indien je altijd vitamines toevoegt aan je water of je hebt een andere samenstelling van (opvoek-)voer dan kan het gebeuren dat je nieuwe vogels dit weigeren. Indien je dit niet opmerkt....