Beschrijving

De Gouldamadine komt in de natuur in drie soorten voor, te weten: zwartkop, roodkop en oranjekop (wordt soms ook wel geelkop genoemd). De Gouldamadine wordt 11 tot 12 centimer groot, exclusief de middenstaartpennen/spitsen die bij de man 2 tot 3 cm lang kunnen worden. Met behulp van de Roodkop Gouldamadine die hiernaast staat afgebeeld geven we een beschrijving van deze vogel.

Beschrijving Gouldamadine Man

De kopkleur wordt gescheiden door een zwarte band van 1 a 2 milimeter dik. Deze zwarte lijn loopt naar onder toe en wordt dan breder en mondt uiteindelijk uit in het keelvlak die geheel zwart is.

Achter de zwarte lijn bevindt zich een (turkisch) blauwe rand welke van helblauw overgaat naar een een wat bleekblauwe kleur. Hierna begint het rug- en vleugeldek dat grasgroen is, de zwartgrijze vleugelpennen worden omzoomd met groen.

Het rugdek gaat bij de staart over in een lichtblauwe kleur die op zijn beurt weer overgaat in een helblauwe kleur. De staartveren hebben een symmetrische tekening. De staart is aan aan het uiteinde zwart en bevat twee verlengde middenstaartpennen welke 2 tot 3 cm lang kunnen worden.

De borst is paarsblauw. Het onderlijf en de zijkant van de vogel zijn geel, in de borststreek is dit goudgeel. Verder naar de staart neemt deze gele kleur af en gaat over naar witgeel, de onderstaart is wit.

De poten zijn vleeskleurig en bevatten 3 voortenen en één achterteen. Deze tenen bevatten hoornkleurige nagels.
De snavel is hoorn-/ivoorkleuring en bevat een roodkleurige punt en snede. Bij de oranjekop is dit de kleur oranje en bij de zwartkop komt zowel rood als oranje voor.
De ogen zijn glanzend zwart, de oogringen zijn kaal en licht lila van kleur.

Beschrijving Gouldamadine Pop

De pop (vrouwelijke benaming van vogels) onderscheidt zich van de man door een vele mindere kleurenpracht en de kleuren die zij heeft zijn veel matter en valer dan bij de man.

Het masker (de kopkleur) is veel zwarter en bevat soms maar enkele kleurveren zodat nog maar net te zien of het om een roodkop of oranjekop gaat. De blauwe rand is nauwelijks aanwezig en is veel matter.

De nek, rug en het vleugeldek zijn vaalgroen en de vleugels zijn wat bruiner. De borstkleur is licht paars en het onderlijf is lichtgeel. De staartpennen groeien korter door en worden 1 a 1,5 cm lang.

De snavel van de pop is leigrijs en de kleuren van de snavelpunten zijn nog summier aanwezig, zodat nog enigszins onderscheid is te maken.

Overige mutaties

Hierboven zijn alleen de wildkleuren besproken van de Gouldamadine, echter in de loop van de jaren zijn er diverse mutaties gekweekt zoals witborsten, pastel, blauw en nog enkele soorten. Elke mutatie heeft dus zijn eigen eigenschappen en kenmerken. In het onderdeel "mutaties" kun je voorbeelden vinden van deze mutaties.

Verschillen

Sinds 1960 is het niet meer toegestaan om Gouldamadines vanuit Australië uit te voeren. Echter duurde het tot 1997 voor Nederland en 1993 voor België voordat de eerste standaarden er waren. In de tussentijd is er dus vrij gekweekt met deze vogels wat tot gevolg heeft dat de huidige Gouldamadine afwijkt van zijn familie in Australië.

Eén van de verschillen kunnen we terugvinden in de vorm van de snavel. Deze is bij onze huidige Gouldamadine spitsvormig. Kijken we echter naar enkele foto's dan zien we dat de snavel meer bolvormig is.