Luchtmijt

Symptomen

Deze mijt komt vrij vaak voor bij de Gouldamadine. Symptomen kunnen zijn: 'smakkende' geluiden, piepende geluiden (houdt de vogel maar is tegen uw oor dan hoort u dit goed), snel ademen en de vogel houdt zich vrij rustig.

Behandeling

De behandeling is zeer simpel, bij uw lokale dierenwinkel hebben ze meestal verschillende manieren om dit probleem op te lossen.

Ik gebruik Anti-luchtpijpmijt druppels van Bogena. Het is een klein druppelflesje en is te verkrijgen bij de dierenzaak. Let er op dat u om druppels vraagt die u uitwendig moet gebruiken (namelijk in de schouder zone) en niet om druppels/poeders/sprays die u in het water of zo moet doen. Ik heb die namelijk ook gebruikt maar die hadden geen effect bij mijn vogels.

Met de druppels zijn de vogels binnen 2 a 3 dagen luchtmijt vrij en u zult dan zien dat ze wat actiever worden. Druppel dan wel gelijk alle vogels! Wacht er geen weken mee, de vogels kunnen op den duur dood gaan aan deze mijt!

Tip: Druppel uw Gouldamadines ook voor het broedseizoen zo dat ze niet het nest kunnen besmetten met de jonge vogeltjes.

En andere oplossing die ook blijkt te werken zijn de Vaponastrippen. Hang een strip kort genoeg bij de broedkooi, maar de vogels mogen er niet aan komen! Na 4 maanden een nieuwe plaatsen dus eigenlijk 3x per jaar vervangen en je hebt het hele jaar door geen last van luchtmijt. Bijkomend voordeel, het maakt ook ander gevleugeld insecten dood.

Opmerking

Indien u te lang heeft gewacht met deze behandeling, kan het voorkomen dat de Gouldamadine binnen enkele dagen toch dood gaat. De druppels maken de luchtmijt dood en die blijven nog een tijdje achter in de luchtpijp van de Gouldamadine. Met als gevolg dat de luchtpijp langzaam dicht 'slibt'. Dus: Wees er snel bij en uw Gouldamadine vliegt weer vrolijk verder!